Rövid összefoglalás

dr. Bánóczy János Népi Pénz a Közösségekért

Magyarország legnagyobb helyi pénz könyve, a világban és Magyarországon már létező, sikeres és kudarcos regionális és helyi pénzek tanulságainak részletes elemzésével! https://nepipenz.wordpress.com

Magyarországon már komoly magyar nyelvű irodalma van a csereköröknek és a helyi pénzeknek, azonban még nem született egy összefoglaló mű, amely egyben tárgyalja mind a gazdasági, pénzügyi környezetet, létrejöttük, okait, mind a megvalósíthatásukból származó előnyöket és hátrányokat.

Ennek a hiánynak a pótlására, a magyar helyzetre specializálva, gyakorlati tapasztalatokat és szövetkezeti megvalósíthatóságot vizsgálva, 2016. decemberében megjelent egy új, 350 oldalas gyakorlatorientált könyv, mely Magyarország eddigi legnagyobb helyi pénz könyve, Bánóczy János Népi Pénz a Közösségekért címmel, mely megrendelhető az infoban46@gmail.com email-címen a szerzőtől, 5250 Ft-os áron plusz postaköltség vagy postaköltség nélkül személyes átvétellel egy ingyenes beszélgetéssel.

A könyv 48 oldalas betekintési lehetőségű, szabadon megosztható kivonata az alábbi scribd, slideshare, issuu oldalakon is olvasható vagy letölthető doc formátumban és pdf formátumban

A könyv nagyban merít prof. Bernard Lietaer – People Money című könyvéből, gyakorlatilag annak magyar fordításának tekinthető, plusz a magyar példákkal bővítve, magyar helyzetre specializálva! 

Ezen a weboldalon közöljük a könyv rövid tartalmát, rövidített tartalomjegyzékét, valamint kiemelt részeket a bevezetésből és a helyi pénzek tényleges, gyakorlati bevezetésével foglalkozó fejezetéből. Ezekből bátran lehet megosztani, idézni, amire kérjük is a kedves Olvasót!

Videóinterjú a CivilMultiMédia televíziónál

Röviden a könyv tartalma:

banoczy-nepi-penz-elso-borito
Bánóczy János – Népi pénz a közösségekért

Az 1. fejezetben először a pénz fogalma, története és a társadalomra gyakorolt hatása kerül kifejtésre, majd megpróbálom bemutatni, hogy kik, mikor és hogyan deformálták el a pénz információtartalmát és ezzel hogyan szívják el a többség erőforrásait.

A 2. fejezet a pénzhelyettesítőkről szól, ahol a kezdetektől Silvio Gesell-en keresztül a máig bemutatásra kerül a különböző pénzhelyettesítők szerepe a gazdasági folyamatokban. Akik már mélyebben foglalkoztak a témával, azoknak az első két fejezet ismétlés jellegű, kihagyható, bár valószínűleg ők is találnak benne újdonságot.

A 3. fejezet a különböző Népi Pénzek külföldi és hazai példáit mutatja be interjúkon keresztül és a jelenleg működő Népi Pénzekről kevésbé ismert leírásokat tartalmaz.

A 4. fejezet a jelenleg működő Népi Pénzek közös ismérveit foglalja össze.

Az 5. fejezet tárgyalja a cserekörök és a helyi, illetve regionális utalványok megvalósíthatóságát, annak feltételeit, kiemelten foglalkozva a magyar viszonyokkal, így a 4. és 5. fejezet az indításhoz és a működtetéshez szükséges főbb elveket, gyakorlati módszereket foglalja össze, ezért ezek minden érdeklődőnek ajánlottak, bár egyes részei alkalmanként mélyebb közgazdasági, statisztikai ismerteket is igényelnek.

A 6. fejezet a szövetkezeti elvek és gyakorlat ismertetése mellett próbát tesz a Népi Pénzek és a szövetkezeti mozgalom összekapcsolására és elsősorban a helyi utalványt bevezetni szándékozóknak szól, de a nem szövetkezeti formában működőknek is érdekes lehet.

A 7. záró fejezet a főbb tanulságok rövid összefoglalása után néhány elgondolkoztató, – szerintem – izgalmas problémát vet fel és a végére betettem a könyvben előforduló idegen szavak szótárát.

Bővített fejezetkivonatok  ezen az aloldalon: 
https://nepipenz.wordpress.com/bovitett-fejezetreszletek

A könyv rövidített tartalomjegyzéke:

I. rész – A pénz és A Népi Pénzek

1. fejezet a pénz és szerepe (21. oldal)

2. fejezet Népi Pénz Típusok (67.)

3. fejezet külföldi és hazai Népi Pénzek bemutatása (95.)

II. rész – A Népi Pénzek gyakorlata

4. fejezet A Népi Pénzek közös vonásai, megvalósíthatósága (177.)

5. fejezet A Népi Pénzek gyakorlati kérdései (207.)

6. fejezet Népi Pénz és a Szövetkezetek (271.)

7. fejezet Záró gondolatok (335.)

Bővített teljes tartalomjegyzék az alábbi aloldalon:
https://nepipenz.wordpress.com/beleolvasok

A könyv 48 oldalas betekintési lehetőségű, szabadon megosztható kivonata az alábbi scribd, slideshare, issuu oldalakon is olvasható vagy letölthető doc formátumban és pdf formátumban.

Rendelje meg a könyvet most a szerzőtől: dr. Bánóczy János infoban46@gmail.com

Advertisements