Beköszöntő

Tisztelt Látogató!

Mai életünk meghatározója egyértelműen a PÉNZ. Ahogy a „Kabaré”-ban szól a dal: Money makes the world go round, azaz a pénz forgatja a világot.

Mindig így volt ez? Ez törvényszerű? S ha nem, akkor további kérdések jönnek. Hogyan jutottunk idáig? Van-e kiút ebből a helyzetből?
Ezekre a – véleményem szerint – izgalmas kérdésekre csak részben képes választ adni a „Népi Pénz a közösségekért” könyvem is, egyszerűen a terjedelem miatt.
A pénz ismert, a közgazdászok által „feltárt” történetének megismerésével is bárki (bár egyes pszichológusok szerint csak néhány, ilyen teóriákra fogékony, hajlamos, pszichéjükben zavart egyén) gyorsan eljuthat az „összeesküvés-elméletek”-ig, amelyeknek „bírálói” általában lesajnálóan nyilatkoznak azokról, akik hisznek benne, viszont a bírálók közül még senki nem próbált meg konkrét érveket felhozni cáfolatukra.

Az, hogy a világot valakik irányítják a háttérből, az világosan látszik az eseményeket figyelőknek az utóbbi évtizedek – politikai, katonai, gazdasági és kiemelten pénzügyi – történéseinek elemzéséből. Szándékos, szemmel láthatóan profitszerzésre irányuló bankválságok; nemzetek erőforrásainak, vagyonának elszívása kamat és árfolyam spekulációkkal; kreált indok alapján végrehajtott katonai agresszió; stb.

A rendszer működésének jellemzésére könnyű egyszerű példákat találni. Ennek ellenére a fenti, alapvető kérdésekre nem nagyon kap választ a téma iránt érdeklődő, azt kutató.
Ezért érdemes újra és újra elővenni a pénz történetét, mert sok minden megérthető belőle a világban zajló eseményekből.
A blogot a könyvem pénztörténeti részének – néhány, általam fontosnak gondolt – kiegészítésével kezdem, majd megpróbálok választ adni a feltett kérdésekre.

Advertisements